Stichting Vrouwen Onderzoeks- en Communicatiecentrum NEWA

De overgang

De overgang, ook wel climacterium genoemd, is de periode in het leven van de vrouw waarin ze haar vruchtbaarheid verliest. Het climacterium is de periode tussen het ophouden van de geslachtsrijpheid en het volledig uitvallen van de belangrijkste ovariumfuncties. . (De eierstokken produceren oestrogenen = vrouwelijk hormoon.) Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Een periode die vaak ten onrechte wordt bestempeld als jaren vol van lichamelijke en geestelijke klachten. Die klachten zijn meestal echt niet nodig.

De overgang kent 3 fasen, te weten:

  premenopauze is de start van de overgang en alles begint af en toe uit balans te raken

  menopauze is het moment van de laatste menstruatie.

  postmenopauze is na de menopauze en het lichaam zoekt een nieuwe balans.

De overgang, is de periode in het leven van de vrouw waarin ze haar vruchtbaarheid verliest. De menstruatie’s houden op. De eierstokken produceren geen eitjes meer Dat gebeurt vrijwel nooit van de ene dag op de andere, maar verloopt geleidelijk. De veranderingen die dit met zich mee brengt kunnen van zowel lichamelijke, emotionele als seksuele aard zijn. Opvliegers,hevige en onregelmatige menstruatiebloedingen zijn meest voorkomende klachten. Men weet pas zeker dat de laatste menstruatie heeft plaatsgevonden, als men 12 maanden niet meer gemenstrueerd heeft.

Voordat de menstruatie stopt is de overgang al begonnen. De klachten beginnen geleidelijk aan en zijn voor iedere vrouw anders. Elke vrouw is anders en ervaart het anders en dat geld zeker voor de klachten die betrekking hebben op de overgang.Het lichaam van de vrouw moet wennen aan de veranderingen en komt als het ware in opstand. Die veranderingen komen met pieken en dalen en niet gelijkmatig. De overgang is geen ziekte, maar vrouwen kunnen zich wel echt ziek voelen daardoor. Het is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam naar een nieuw evenwicht zoekt. De hormoonproductie neemt af en het lichaam heeft tijd nodig om zich aan deze nieuwe situatie aan te passen.

Het tijdstip waarop de overgang begint is voor iedere vrouw verschillend en ligt meestal tussen de 46 en 52 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat de leeftijd van de jongste vrouw 27 jaar was en de oudste in de zeventig. De overgang duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar. De ene vrouw is er na 1 jaar doorheen, de andere doet er 10 jaar, of zelfs nog langer over. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van alle vrouwen in de overgang klachten heeft. Die klachten lopen uiteen van milde tot ernstige klachten.

De reguliere geneeskunde kan iets aan de klacht van de vrouw doen. Die gaat dan in op het symptoom, de ziekte, bijvoorbeeld het slechte slapen.
De overgangsconsulente gaat in op alle aspecten in het leven van de vrouw en gaat samen met de vrouw aan de slag, om iets aan de problemen en klachten te doen.
Het meest fantastische in het leven van de vrouw, begint na de overgang…

Nieuwscentrum

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these