Stichting Vrouwen Onderzoeks- en Communicatiecentrum NEWA

Geweld tegen vrouwen is Vrijheid verandert in slavernij!

Geweld tegen vrouwen is ouderwets, tegen de vrijheid. Om wat voor redens ook, die gene die geweld toepast is ook een slaaf en verslaafd. Verantwoordelijk voor de geweld tegen de vrouwen is door mannen gedomineerde systeem en ook echtgenoten, broers, vaders en zonen. Geweld tegen vrouwen is de vuile kant van de maatschappij en van het systeem.

Net als bij ons is ook in Latijns- Amerika. In jaren 60 is op een klein eiland genaamd Dominicaanse Republiek in Latijns-Amerika die onder zware druk en vernietiging politiek van de dictatuur Trujillo leidt. Het volk verhoogt hun politieke eisen en strijd tegen deze dictatuur. Die gene die zich een vormen met deze strijd zijn drie zussen genaamd “Mirabel”. Ondanks alle bedreigingen van de staat deinzen  ze geen stap op zij. De noordelijke regio van de Dominicaanse Republiek op 25 november 1960, werden drie vrouwelijke lichamen gevonden aan de voet van een klif. De lichamen behoorden tot de zussen Mirabel (Patria, Minerva en Maria). De dictatuur gaf als verklaring voor hun dood “verkeersongeval”. Echter, binnen de korte tijd werd duidelijk dat de drie zussen door verkrachting zijn omgekomen. Mirabel zussen waren toonaangevende leden van beweging Clandestina die de strijd aanging tegen de dictatuur Trujillo en in deze strijd worden ze symbool en worden ze als “Vlinders” herdacht. Patria was bekend om te zeggen “We kunnen niet toestaan dat onze kinderen opgroeien in deze corrupte en tirannieke regime, hebben we er tegen te vechten, en ik ben bereid alles op te geven, met inbegrip van mijn leven indien nodig”. Minerva was bekend voor het zeggen “…. het is een bron van geluk om te doen wat kan worden gedaan voor ons land dat lijdt zo veel verdraagt, het is triest om te verblijven met je armen gekruist … “. Maria was bekend voor het zeggen “….. misschien wat we hebben de meeste in de buurt is de dood, maar dat idee maakt me niet bang, we zullen blijven vechten voor dat wat rechtvaardig is .. ” In 1981 zijn de Latijns- Amerika vrouwen bijeen gekomen in Colombia en hebben 25 november tot internationale strijd dag tegen geweld tegen vrouwen uitgeroepen. Net als op die dag is er ook vandaag geen vermindering van geweld tegen de vrouw. In tegenstelling de geweld neemt toe naar mate de eisen van de vrouwen om vrijheid toenemen.
Op dit moment worden duizenden vrouwen over de hele wereld door hun echtgenotes, vaders, broers geslagen en ondervinden ze geweld. Misschien wordt er op dit moment een vrouw in de naam van eer vermoord, misschien wordt verkracht, tegen haar zin uitgehuwelijkt, vitriool over hun gezicht gieten of een moeder met haar kind komt om onder een bombardement. Misschien wordt een vrouw gemarteld of in hechtenis spoorloos of ontvoerd. Onder de naam “terrorisme” worden elke dag volkeren gebombardeerd…..elk moment zie je geweld, adem je geweld in. Onafgebroken voelen we de koude adem van geweld  in onze nek, in onze lichaam en in onze ziel. Geweld is elk moment om ons heen en in ons zelf. Alle tijden van de bekende  geschreven geschiedenis, worden vrouwen door staat, maatschappij en gezinnen onderworpen aan geweld en discriminatie. Historisch gezien wordt geweld door alle systemen gebruikt tegen de vrouwen. Veel vrouwen worden door hun  etnische afkomst, klasse, cultuur, seksuele identiteit  elke dag aangevallen. Geweld tegen vrouwen: wordt zowel fysiek, seksueel of psychologisch toegepast. De reden waarom de vrouwen pijn leiden is de samenleving, in de familie toegepaste gedrag en trends, de dreigingen en dwingen om hun vrijheid te beperken met inbegrip van  het geweld op het gebied van allerlei seksistische gedrag. Patriarchaal geweld tegen vrouwen is zowel het fundament van het systeem maar draagt ook een universeel karakter. Volgens het Comité voor de uitbanning van discriminatie van vrouwen, gender-gebaseerd geweld tegen vrouwen,” wordt het geweld toegepast alleen omdat ze een vrouw is of beïnvloed het geweld alleen de vrouwen”. “Niet-gelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen in een historisch display” en “In vergelijking met mannen en zijn de vrouwen gedwongen in een positie-afhankelijke te zijn is  een van de cruciale sociale mechanismen ‘is gedefinieerd. Sociale seksisme, gebaseerd op vrouwen en mannen is ontwikkeld als seksisme rolpatronen. Seksistische systeem is om vrouwen te isoleren en tot slavernij, wat door de mannelijke brein is  aangewezen is om de vrouwelijke seksualiteit onder controle te houden en zo een morele en traditionele levensstijl te creëren en tot levensbeschouwing te maken. Wil absolute naleving van deze regels. Toegepast op alle vormen van geweld tegen vrouwen wordt getolereerd binnen de traditionele cultuur, is bemoedigend en wordt duidelijk ondersteund. Door te beginnen met geweld tegen de vrouwen in een patriarchale systeem dat maakt het starten van een systeem in ernst, maar ook voor gemeenschappen in dezelfde parallel met de ernst van de slavernij van de soevereiniteit als een methode om vast te stellen en de toepassingen worden gebruikt.  Geweld zit in de kern van de Patriarchale systeem. In deze zin, het geweld is de levensader van mannelijke overheersing. Systeem is naar verwachting niet te identificeren als niet-gewelddadige, maar een realiteit die de essentie van geweld openbaart. Dus de cultuur van geweld op basis van sociale seksisme in traditionele rol wordt ontwikkelt, mannen en vrouwen worden gedoogd zich elke dag te vernieuwen en zo doende blijft deze cultuur op been. Dit fenomeen het op been blijven van de vrouw is gebaseerd op de slavernij van de vrouw. Geweld tegen vrouwen, tot de omvang van sociaal geweld te reproduceren, laat zich op een geheime manier of laat zich in het openbaar zijn bestaan aan ons zien.De algemene Statistieken van de wereld laten niet alle aspecten van geweld maar een algemene beeld van zien.
Toch zijn er vreselijke statistieken …
-Heden een op de drie vrouwen in de wereld ondergaat fysiek geweld.
-Elk jaar worden bijna twee miljoen meisjes in leeftijd variërend van 5 tot 15 gedwongen tot prostitutie.
-Om de 6 minuten wordt er een vrouw verkracht in de wereld.
-In de VS worden elk jaar 4 miljoen vrouwen blootgesteld aan geweld.
-In India sterven elke dag 5 vrouwen als gevolg van gevechten rond de bruidsschat.
-In Zuid-Afrika wordt elke 90 seconden een vrouw verkracht.
-In China zijn er 1 miljoen ongeboren meisjes in de baarmoeder gedood omdat ze meisjes waren.
-In Iraaks oorlog, waren twintig duizend vrouwen verkracht tijdens de eerste maanden.
-Elk jaar worden 2 miljoen vrouwen  gebruikt in de internationale handel in vrouwen.
– Veel vrouwen krijgen in de leeftijd van 15 tot 40 jaar kanker, sterven als gevolg van verkeersongevallen of sterven als gevolg van malaria of raken gewond door geweld.
-Een op drie vrouwen wordt geslagen, gedwongen geslachtsgemeenschap of wordt gepest.
– 70 procent van de vrouwelijke slachtoffers van moord worden gedood door hun vriend.
Geweld tegen vrouwen is niet “natuurlijke”. Sociale, de politieke, economische, sociale structuren, om vrouwen te kunnen overheersing en het voed geweld tegen vrouwen. seksisme tegenstrijdigheid op basis van de ideologie van patriarchaal geweld blijft zijn dominantie als de basis van dit systeem gehandhaafd. Deze geweld laat zich zien soms als oorlogsgeweld, verkrachting, incest, gedwongen huwelijk, en soms moord, die ook verschijnt als psychologische oriëntaties. Geweld is een breed scala van cultuur die ieder moment van ons leven beheert, onderdrukt, en de grenzen van slavernij opnieuw aanlegt. Soms is het geweld zichtbaar en soms laat het zich zien als het bestaan van slavernij. Geweld tegen vrouwen, wordt elke dag vernieuwd door patriarchale systeem, bevestigd, en wordt aangemoedigd.
Echter;
49,7% van wereldbevolking zijn vrouwen.
Normaal zou nog ten minste 60 miljoen meisjes in leven moeten zijn maar door hun seksualiteit of omdat ze minder waardig zijn dan de jongens in sommige culturen worden ze verwaarloosd, gedood of zogenaamd verdwenen.
Wereldwijd;
-Ten minste een op de drie vrouwen of een miljard vrouwen hebben in leven te maken gehad met fysiek geweld, gedwongen seks, intimidatie of op een andere manier van onderdrukking ondergaan. Wie dit doet is meestal iemand van de familie of iemand die ze kennen.
-Ongeveer 47% van de vrouwen gaf aan dat hun eerste seksuele betrekkingen was gedwongen.
Seksueel geweld;
Verkrachting op basis van seksueel geweld, wordt gezien als de meest geconcentreerde vorm van geweld.
Wereldwijd;
-Een op de 5 vrouwen wordt verkracht of krijgt te maken met poging tot verkrachting.
-Elke 90 seconden wordt een vrouw verkracht.
-In Turkije wordt 35,6% van de vrouwen soms, 16,3% vaker in de familie verkracht.
Geweld tegen vrouwen tijdens conflicten is de meest voorkomende geweld dat zich voor doet. Massaverkrachtingen wordt systematisch gebruikt als oorlogswapen. Bovendien is tijdens de vele conflicten worden de vrouwen gedwongen tot prostitutie. De meerderheid van vluchtelingen en die van land worden gedreven zijn vrouwen en kinderen.
Wereldwijd;
– 80% van vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen.
-Kind en vrouwenhandel wordt gezien in 85% van de conflictgebieden.
-Tijdens de genocide van 1994 in Rwanda, zijn tussen 250,000 tot 500,000 vrouwen , dat is ongeveer 20% van de vrouwen die zijn verkracht.
-94% van degenen die ontheemd zijn in Sierra Leone, zijn verkracht, gemarteld en tot seksuele slavernij  zoals blootstelling aan seksuele aanvallen.
-Tijdens en na de oorlog in Irak sinds april 2003, onder hen ook meisjes van acht jaar oud en ten minste 20 duizend meldingen zijn gedaan van verkrachtingen.
-Volgens de rapport van het bureau Vrouwen en gewapende conflicten wordt in Colombiaanse om de 14 dagen een vrouw gedwongen om te verdwijnen.
-Bosnië – Herzegovina, in 1992 tijdens een 5-maanden durende conflicten zijn tussen 20,000 tot 50,000  vrouwen verkracht.
-In sommige dorpen van Kosovo zijn 30% tot 50% van vrouwen die in de puberteit waren door de Servische troepen verkracht.
-In Koerdistan zijn nog geen statistieken bekend maar naar schatting hebben duizenden verkrachtingen plaats gevonden.
Ook;
In elke cultuur ter wereld komen er bepaalde vormen van geweld tegen vrouwen voor die er als  “normaal” of “traditionele” gezien wordt.
Wereldwijd;
-Meer dan 135 miljoen vrouwen en meisjes zijn besneden elk jaar krijgen 2 miljoen vrouwen en meisjes met deze risico te maken dat is (6.000 personen per dag).
-Momenteel zijn er 82 miljoen meisjes in de leeftijd van 10 -17 jaar oud op het punt te trouwen voor dat ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.
-In meer dan 28 landen in Afrika komt vrouwen besnijdenis voor. Geweld tegen vrouwen wordt meestal geheim gehouden. Er wordt meestal niets gedaan met officiële aangiften of er wordt geweld tegen vrouwen legaliseert en wordt aangemoedigd.
Wereldwijd;
-In ten minste 54 landen zijn er wetten discriminerend voor vrouwen.
-In 79 landen zijn er geen wetten tegen huiselijk geweld.
-Volgens de beschikbare informatie, is er slechts in 51 landen, verkrachting binnen het gezin gedefinieerd als een strafbaar feit.
-Alleen in 16 landen zijn er speciale wetten voor seksueel aanvallen, slecht 3 landen hebben slechts 3 landen, als een categorie van haar eigen criminele daad definieert geweld tegen vrouwen.
-Bolivia, Kameroen, Costa Rica, Ethiopië, Libanon, Peru, Roemenië, Turkije, Venezuela en Uruguay, in overeenstemming met de wet van criminele verkrachter biedt om te trouwen met het slachtoffer en als het slachtoffer akkoord gaat dan gaat de verkrachter vrij uit.
– In, Peru, Bangladesh, Argentinië, Ecuador, Egypte, Guatemala, Iran, Israël, Jordanië, Syrië, Libanon, Turkije, de Westelijke Jordaanoever en Venezuela is in hun strafrecht opgenomen als verdediging van de “Eer”.
World Health Organization, geweld die door de echtgenoten gepleegd wordt is in een nauwe relatie van fysieke, psychische of enige vorm van seksueel gedrag, zoals gedefinieerd de toonaangevende schade veroorzaken. Zij omvatten ook de volgende items;
– Een klap geven, slaan, schoppen, en smeden,zijn daden van fysieke agressie.
-Intimidatie, continue vernedering zijn psychische mishandelingen.
-Gedwongen geslachtsgemeenschap en andere vormen van seksuele dwang.
-Iemand uit de buurt van zijn familie of vrienden te houden, op iedere beweging van iemand te letten of verhinderen van hulp te vragen dat zijn verschillende vormen van beperkingen.
In Turkije worden honderd duizenden vrouwen door de staat en de samenleving  blootgesteld aan het geweld. Onderzoek toont aan dat, ten minste een derde van de vrouwen in Turkije binnen het gezin wordt blootgesteld aan fysiek geweld. Deze vrouwen worden geslagen, verkracht en in sommige gevallen zelfs gedood of gedwongen zelfmoord te plegen. Volgens een recentelijk onderzoek toont aan dat geweld vrouwen weliswaar hoog kan liggen dan dat het wordt aangenomen.
-De vrouwen die de spoed lijn bellen, bellen ze 57%  voor fysiek geweld, 49,9% voor seksueel geweld en 8,6% voor seksueel misbruik. Het blijkt dat 97% van de vrouwen door hun echtgenoten blootgesteld worden aan geweld.
-Door een onderzoek die gemaakt is onder de Midden-en hoge inkomensgroepen van de gezinnen, blijkt dat bij begin van de vragen 23% van de vrouwen aangeeft dat ze door hun echtgenoten worden blootgesteld aan geweld, maar het vragen van specifieke geweld wordt stijgt de percentage  tot 71%.
– Volgens een andere onderzoek gaat men van uit dat 58% van de vrouwen dat ze niet alleen door hun echtgenoten, hun verloofden en vrienden maar ook door hun vrouwelijke familie leden als ook door hun schoonfamilie worden blootgesteld aan geweld.
– Onder een groep van 63,5 van de vrouwen in midden-en hogere klasse wordt aangeven dat ze zijn blootgesteld aan elke vorm van seksueel misbruik.
-Volgens een onderzoek; zijn 34 van 40 vrouwen thuis om het leven gekomen, 20 zijn opgehangen of vergiftigt, van de 20 zijn er bewijzen van dat ze zijn omgebracht, van de 10 is er bekend dat ze voor hun dood waren blootgesteld aan geweld binnen de familie.
-88,2% van de vrouwen leeft in een gewelddadige omgeving en 68% wordt door hun echtgenoten geslagen.
-64% van de vrouwen wordt door hun echtgenoten, 12% door hun ex-en, 8% door hun samenwonende partner en 2 % door hun schoonfamilie. 60% geeft aan dat ze zijn verkracht door hun echtgenoten.
– Provincies waar de Koerden wonen zijn onder 599 vrouwen een onderzoek gedaan, 51% geeft aan dat ze binnen hun huwelijk zijn verkracht en 57% geeft aan dat ze worden blootgesteld aan fysiek geweld. Vrouwen denken meestal dat geweld een deel van hun leven is, ze hebben geaccepteerd.
Volgens een onderzoek onder vrouwen;
-Veel vrouwen denken dat ze minder recht op autoriteit hebben dan de mannen; een onderzoek onder vrouwen toon aan dat ze 90% denken dat hoofd van het gezin een man is.
-Veel vrouwen denken dat de mannen slimmer zijn dan zijzelf. Een andere onderzoek toon aan dat 60% van de vrouwen die leven in dorpen zo denkt. – Zelfs denken ze dat ze de fysieke “straf” hebben verdienen: een onderzoek toon aan dat meer dan 70% van de mensen op de platteland dat geloven.
In sommige gevallen, worden de vrouwen gedwongen en aangemoedigd om zelfmoord te plegen en zo  hun mannelijke familie leden te ontlasten van verantwoordelijkheden en van de juridische sancties. Door de moorden namens “eer” (“töre” is plicht die ze moeten doen) is het moeilijk te bepalen hoeveel moorden worden gepleegd in Turkije. Het jaarverslag van de Vereniging voor Mensenrechten staat dat in  2003, 77 vrouwen vermoord zijn door familieleden, 40 zijn  vermoord als zogenaamde “eremoorden”. tegelijkertijd is bekend dat veel moorden zijn gepleegd; om de moorden te verduisteren geven de familie aan dat ze zelfmoord hebben gepleegd en de vrouwen worden aangemoedigd om dat ook uit te voeren. Het is ook een feit dat de staat als mede de media deze soort misdrijven ondersteund en aanmoedigt. De vrijheid en seksuele identiteit  van de vrouw en het lichaam van vrouw wordt beperkt om de controle over ze niet te verliezen. Om de zogenaamde “eer” worden alle bewegingen van de vrouw gezien als een traditionele regels. De vrouwelijke seksualiteit tot taboe maken en aan de andere kant tot dagelijkse onderhandelingen maken. Om de huidige systeem draaiend te houden worden de samenleving en in het bijzonder de vrouw met een zwaar bedreigd om geweld cultuur in stand te houden. Kort gezegd geweld tegen vrouwen is ouderwets en tegen de vrijheid. Hoe je ook benoemt die gene die geweld pleegt is een slaaf en is verslaaft. Verantwoordelijk voor het geweld tegen de vrouwen is zowel het gedomineerde systeem door mannen als hun echtgenoten, broers, vaders en hun zonen.Geweld tegen vrouwen is de vervuilde kant van de samenleving. Die gene die geweld pleegt, de andere die toe ziet, die zwijgt ze zijn allemaal verantwoordelijk voor het geweld.

Şemse Güllü

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these