Stichting Vrouwen Onderzoeks- en Communicatiecentrum NEWA

**Oproep voor Persvrijheid: Sta Op Tegen Aanvallen op Journalisten door het Turkse Militair**

Op woensdag 23 augustus 2023 heeft een bewapende drone van het Turkse leger een voertuig van een journalist aangevallen bij de kruising van het dorp Til Şiîr (Tall Sha’ir) op weg 712 tussen Amude (Amuda) en Qamişlo (Qamishli) in Rojava, Syrië.

Als gevolg van de bombardementen werd een mediawerker genaamd Necmedin Feysel Hec Sinan gedood en raakte een journaliste genaamd Delila Egid gewond. Zij vecht op dit moment voor haar leven in het ziekenhuis.

Vrijheid van pers is essentieel voor een geïnformeerde en democratische samenleving, en bevordert transparantie, verantwoordingsplicht en diverse ideeën. Toch maken we ons zorgen over de toenemende aanvallen op journalisten door het Turkse leger. Deze acties schenden de mensenrechten en ondermijnen de democratie.

Journalisten zijn cruciaal om de waarheid te onthullen, corruptie aan het licht te brengen en openbaar discours te bevorderen. Het aanvallen van hen ondermijnt het recht op informatie en democratie. We veroordelen krachtig de intimidatie en het geweld tegen journalisten door het Turkse leger. Hun veiligheid en integriteit moeten worden beschermd zodat ze zonder vooringenomenheid kunnen rapporteren. Een samenleving die waarde hecht aan waarheid en mensenrechten, eert persvrijheid.

Turkije, als lidstaat van de NAVO, valt bijna dagelijks burgers aan. Turkse drones opereren vrij in het luchtruim boven Syrië, een gebied dat gezamenlijk wordt gecontroleerd door de Verenigde Staten en Rusland. In de afgelopen drie jaar heeft Turkije ongeveer 200 onbemande luchtaanvallen uitgevoerd in de autonome regio Noord- en Oost-Syrië. Bijna elke locatie, van Derik tot Shehba, is getroffen door bewapende drones. De doelen van deze aanvallen waren functionarissen van de Autonome Administratie van Noord- en Oost-Syrië (AANES), leden van gevechtseenheden en burgers, met een dodental van meer dan honderd personen. Bovendien heeft het Turkse leger ook Syrische regeringstroepen aangevallen binnen het grondgebied van AANES, met als gevolg de dood van minstens 46 personen.

Verder zijn er gedurende het jaar 2023 zes journalisten omgekomen in verschillende regio’s binnen Syrië. Het blijft van cruciaal belang om te pleiten voor onbeperkte internationale mediavrijheid. We smeken om solidariteit bij het tegengaan van aanvallen op journalisten gepleegd door de Turkse regering, en erkennen dat een aanval op persvrijheid op één plek wereldwijd resoneert. Onze gezamenlijke communicatie benadrukt de principes van democratie, rechtvaardigheid en mensenrechten.

Ter afsluiting, om de persvrijheid over de hele wereld en met name in oorlogsgebieden zoals het Midden-Oosten te waarborgen, vragen we u niet stil te blijven. We roepen iedereen op om aandacht te besteden aan de huidige ontwikkelingen door ze ter tafel te brengen voor discussie en hun steun te verlenen. Het is essentieel dat we open dialogen bevorderen en hulp bieden bij het aanpakken van deze voortdurende uitdagingen.

In solidariteit,

Bestuur van Stichting Vrouwen Onderzoeks- en Communicatiecentrum NEWA

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these