Stichting Vrouwen Onderzoeks- en Communicatiecentrum NEWA

Het cosmetishe troep in onze leven

Door te veel chemische stof productie en gebruik is er vandaag sprake van chemishe kaos. Wij zijn op de hoogte dat de chemische stoffen bij elkaar een stijging heeft tegen de 65 miljoen.

Het gebruiken van cosmetica is net zou oud als de geschiedenis van mensheid, en wordt in veel gemeenschappen gebruikt.

Het gebruik maken van cosmetische middelen zijn eerst uitgevonden door arkeologen uit Egypte en v. Chr. in de jaren 4000. In de  Oude Griekse en romeense tijden was het gebruik maken van cosmetishe middelen erg verspreid.

De romeinen en de oude Egyptenaren waren niet op de hoogte van de gif ( dat dus zat in de chemische stoffen) maar het middel werd meer gebruikt om mooier uitgezien te worden daarvoor werken er veel kogels en spijkers gebruikt. Als we kijken in de bijbel werd er ook in die tijden parfum gemaakt door bowellia bomen en uit een bijzondere koffie soort werdt myrh gebruikt.

Het eerste deodorant productie is begonnen in 1888, roll-on deodorant  in 1953, en spuit deodorants  in 1965. En omdat de ozonlaag schade is gaan lopen zijn er in de landen die de kyoto protecol heeft ondertekend het produceren/gebruik van spuit deodorant verboden. In de jaren 1990 zijn er middelen uit gevonden zoals natuurlijke kleurstoffen, haarkleuren zonder amoniak, natuurlijke haarverdunners, het niet toegevoegde SLES( sodium lauryl ether sulfate) en SLS( sodium laurylsufate) shampoos, en voor man en kind aparte cosmetische middelen enz. in de markt plaats gevonden.

Het voordelige aanpak van wetenschap en teknologie

Veel voorkomende omgeving problemen hebben te maken met het dagelijkse gebruik van chemische middelen. Tevens zijn de voordelen van wetenschap en technologie de ecologische systeem aan het vernietigen, en wordt telkens chemische stoffen vrij gekomen in de omgeving. Omdat er te veel chemische middelen productie en gebruik is er in de dag van vandaag sprake van gaos. Het produceren van chemische middelen is tegen de 65 miljoen en daar zijn we van op de hoogte. Er zijn te veel chemische middelen in onze omgeving, en daar zijn we niet van op de hoogte. O.a: thuis, op werk, voedsel en onze lichaam; zonder onderzoek in organisme en omgeving is er nog steeds sprake van gebruik.

Shampoos en daarin voorkomende schadelijke middelen.

Het schade van deze grondstoffen: veroorzaken dat de huid schade oploopt, tot aan de wortels zorgen ze voor haaruitval, hart, long en andere organen worden ontstoken.. Dat de kinderen slechter kunnen zien.. van sulfat gemaakte grondstoffen zijn goedkoop en daardoor wordt het zowel in cosmetica als sommige schoonmaak middelen gebruikt. Dus niet alleen in shampoo of in tandpasta maar ook in afwasmiddelen, vloeibare handzeep, auto wasschuim enz.. deze grondstoffen zijn niet alleen schadelijk voor mensen maar ook voor de natuur.. omdat deze middelen met water gemengd zijn gaat het ook naar rivieren, meren en de zee loopt een schade op.. shampoos en vloeibare zepen worden gemaakt met de zelfde grondstof.. de ene is 1 euro en de andere 5 euro.. voor ons is het dus ook geen winst.. dat wil dus zeggen dat de mensen die in de reclames spelen daarom hun eigen haren niet kunnen showen.. een van de echte rillingen zijn dat het ook in tandpasta zitten.. deze grondstoffen die in shampoo zitten zorgen voor veel blijvend veel schuim deze grondstoffen zijn: trietanolamin (TEA), dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) vooral SLS en andere sulfate grondstoffen als deze gemengd worden, en als daarbij de huid in aanmerking komt is de schade dat we oplopen “nitrozoamin.. in laboratoriums zijn deze middelen getest op dieren en daar zijn ze achter gekomen dat het erg schadelijk is voor de hersenen. Nadat ze schade opleveren bij mensen gaan deze middelen naar rivieren, meren enz. en de dieren lopen op gevaar.. er wordt gekeken naar fabrieken als we het hebben over de schade dat de natuur oploopt, maar al deze troepen zijn in onze huizen.. en wij zorgen ervoor dat de natuur dag na dag wordt vervuilt.

SLS (sodium Laurent sulfate), SLES (sodium Lauryl Ether Sulfate), ALS  (Ammonium Laureth Sulfate), MLS (Magnesium Laurent Sulfate)

Beschermende grondstoffen..

Paraben is een grondstof dat door publieke opinie gekend wordt, het middel zorgt ervoor dat de cosmetica langer op rekken kan blijven.. en is als laatst door de franse regering afgekeurd. Paraben veroorzaakt bij mensen dat endokrin (hormonen) schade oplopen. En zorgen voor allergische reacties. Cosmetica (foundation, bluce, oogschaduw, mascara, make-up verwijderaars, lipstick, snel drogende nagellakken..

Geneesmiddelen (krem-zalf soorte geneesmiddelen, oog, oor en neus druppels, rectale –vaginale geneesmiddelen, pleisters, plaatselijke verdovingsmiddelen.

Verzorgings artikelen (hydraterende lotion en crème, tandpasta, zon oliën, huid reinigers, antitransparant deodorant, zepen …)

Voedsel (salade, sausen, mayonaise, mosterd, ketchup, bevriest groente, jammen, sappen.

DMDM wordt gebruikt als bescherming van cosmetica. En is een kankerwekkende middel.. wij zorgen ervoor dat deze middelen in aanmerken komen met de natuur. Alsof het niet genoeg is dat we ons eigen vergiftigen sturen we het ook nog eens de natuur in. En onze toekomst wordt waziger.

Het is een voedselbeschermer, helaas is het te vinden in bijna alle kant en klare voedsel. En de laatste tijden word het meer gebruikt in cosmetica. Engeland Sheffield universiteit is er achtergekomen na het onderzoeken van gist cellen, middelen zoals sodyum benzoat (e211) veroorzaken dat de mitokondride DNA ernstig schade oploopt.. en als laatst heeft de firma coca cola hen excuses aangeboden omdat ze deze middelen hebben gebruikt.

Propylene glycol – oorspronkelijke middel van olie

Dit is een oorspronkelijke middel van olie, en wordt als eerst veel in shampoos en parfums gebruikt. En we weten dat het voor je zenuwen en sommige gevoelige organen schade aanbrengt. Wij zullen zo dadelijk meer aangeven over deze onderwerp.

Dimethicone (silicon)

In de cosmetische sector wordt dit middel gebruikt als haarverzachter en is een glansmiddel.

Maar in lagere termijn gebruik worden de haren dunner en valt uit daar zijn ze van op de hoogte.

Voor mensen is de schade haar uitval maar voor de omgeving is de schade veel groter. Als deze middel vrij komt in de natuur is er sprake van giftige stoffen en deze stoffen zijn moeilijk te verwijderen.

Het beschermen van de natuur is in onze handen

Wat we duidelijk willen maken is eigenlijk; waarom gebruiken we geen natuurlijke zepen om ons schoon te maken. Net zo als de mensen die dat jaren geleden ook deden. En als we toch fris willen ruiken kunnen we toch planten etherische olie gebruiken. Om ons te beschermen van de zon, kunnen we in plaats van olie toegevoed middelen cocoa butter of shea butter gebruiken. Deze middelen zijn beschermend tegen de zon.

Kort om de bocht het beschermen van de natuur is in ons handen. Wij zijn de grootste kracht. Het produceren van middelen wordt uiteindelijk gemaakt voor gebruikers. En als wij de goede middelen gaan gebruiken zijn bezig met onze gezondheid, voorkomen we dat onze omgeving viezer wordt en de natuur zal winnen.

Samiye Yılmaz/Havva Kar

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these