Stichting Vrouwen Onderzoeks- en Communicatiecentrum NEWA

‘Ik vond mezelf in de Koerdische muziek’

Petra Geszti; ” Ik hield ontzettend veel van klassieke muziek maar na een tijdje kon ik het daar niet vinden. In mijn zoektocht naar andere, meer originele melodieën ontmoette ik bij toeval Koerdische muziek.

Petra Geszti woont in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Geszti, die oorspronkelijk Hongaarse is, is afgestudeerd aan de universiteit van wetenschappen en cultuurmanagement en werkt momenteel in een culturele stichting. Petra Geszti is al bijna 10 jaar bezig met Koerdische muziek. Haar grootste droom sinds haar kindertijd is een opera zangeres worden.

Petra Geszti begint muziek met opera te leren. “Ik bleef verder gaan met opera. Ik heb op veel plaatsen optgetreden. Ik ben opgegroeid met muziek en heb ondernomen dat muziek een hulpmiddel is aan de vormgeving van een mens. Muziek is een deel van de natuur en van de mens. Dus als er geen muziek is, is er ook geen menselijkheid. Delila maakte muziek in de oorlog. Daar was mensenlijkheid en kunst. Denk aan Hozan Serhat. Hij werpte zijn gevoelens met zijn gitaar in het midden van de oorlog. Niet iedereen kan dit en we zien ook dat er geen tijd en plaats is voor muziek.” Geszti geeft aan dat in de huidige wereld popmuziek een populair muziekgenre is. Ze is hier niet tegen maar klassiek, folk en jazz muziek verdwijnt en hiervoor moeten maatregelen voor getroffen worden, vermeld Geszti.

Gesztri: “Ik leef in Europa en heb geen serieuze problemen gehad om muziek te leren. Als een vrouw heb ik ook niet veel problemen gehad. Maar in Turkije en Koerdistan (de dag van vandaag gedeeltelijk overschreden) ben ik ben ik op de hoogte van problemen van vrouwen die muziek willen maken. Meryemxan, Ayşe Şan, Mizgin en vele anderen. Ze hebben een revolutie gemaakt en zijn voor vele andere vrouwen een pionier geworden. Nu zien we dat in Turkije en Koerdistan veel zangeressen zijn. De creëerder hiervan is de vrijheidsstrijd van Koerdistan en ik denk dat dit dag en dag gaat vorderen.”

Gesztri benadrukt dat ze ontzettend veel van klassieke muziek hield maar na een tijdje kon ze het daar niet vinden. In haar  zoektocht naar andere, meer originele melodieën ontmoette ze bij toeval Koerdische muziek. 13 Jaar geleden luisterde ze naar Koerdische muziek op het internet. Ze vond deze melodieën heel mooi en begon deze te onderzoeken. Ze onderzocht als er Koerden in Hongarije waren en vond er Koerden. “Dat de Koerden georganiseerd waren, en dagen zoals 8 maart ,waar in Hongarije niet veel belang aan gehecht word, zeer belangrijk zijn trof mij zeer veel. De Koerden waren erg warm zoals ik had verwacht. Op deze manier heb ik kennis gemaakt met de strijd van Koerden in Koerdistan. Ik heb geleerd wat de Koerden meemaakten en had besloten om Koerdische muziek te maken. Koerdische muziek maken was niet zo gemakkelijk. Want in Koerdische muziek is er een diepe geschiedenis, opstand, verdriet en de belangrijkste strijd. De liedjes die ik zong waren gebaseerd op de realiteit van een volk. Ik raakte erg onder de indruk. Ook de Armeense muziek. In muziek van onderdrukte volkeren voelde ik pijn aan mijn hart en werd ik heel verdrietig. Dit was precies wat ik zocht. Bijvoorbeeld de liedjes van Delila raakte mij ontzettend.” Ze vermelde hetzelfde ook voor Hozan Serhat.

Gesztri: Vanuit Turkije, Koerdistan en Europa is er veel vraag naar een album van mij. In Hongarije zijn mijn voorwaarden beperkt. Tot nu toe heb ik en mijn man zonder steun van iemand muziek proberen te maken. Ik geef concerten in Hongarije, en Europa die door Koerdische verenigingen georganiseerd worden. Op dit moment blijft het op deze manier.

Samiye YILMAZ

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these